آهن روز و چالش های به کارگیری آن در صنایع مختلف

آهن روز و چالش های به کارگیری آن در صنایع مختلف آهن به عنوان یکی از مهم‌ترین و شاید پر استفاده‌ترین فلزها در

توسط مدیر سایت در 9 آبان 1402
آهن روز و چالش های به کارگیری آن در صنایع مختلف

آهن به عنوان یکی از مهم‌ترین و شاید پر استفاده‌ترین فلزها در صنایع مختلف به کار می‌رود. مورد استفاده این فلز در صنایعی مانند ساختمانی، عمرانی، خودروسازی، لوازم خانگی، الکترونیک و ... قرار دارد. اما یکی از چالش‌هایی که در بسیاری از صنایع با آن مواجه هستند، قیمت آهن است.

قیمت آهن با توجه به متغیرهایی همچون عرضه و تقاضا، نرخ تورم و تغییرات ارزش پول، به شدت متغیر است. بعضی از فعالان بازار همیشه به دنبال مکانیزمی هستند تا بتوانند قیمت آهن را در زمانی که قیمت‌ها به بالاترین حد ممکن رسیده‌اند نگه دارند. در این مورد، بسیاری از واحدهای صنعتی به دنبال استفاده از گونیاکاری و بافتنی‌کاری، برای تهیه آهن با کیفیت بالاتر و در نتیجه کاهش وابستگی به بازار دارند.

یکی دیگر از چالش‌های موجود در استفاده از آهن در صنایع مختلف، مصرف بالای این فلز است. استفاده برخی از صنایع از طراحی و ساخت محصولات با وزن کمتر و استفاده از جایگزینی هایی همچون فایبرگلاس به منظور جایگزینی فلزات در ساخت محصولات، می‌تواند کمک کند تا مصرف آهن کاهش یابد. علاوه بر این، استفاده از فلزاتی به خصوص فولاد، باعث ایجاد آلایندگی و آسیب به محیط زیست نیز می‌شود و به همین دلیل در دنیای امروز برخی از صنایع به دنبال جایگزینی آن با محصولات قابل تجدید هستند.

در نتیجه، استفاده از آهن همچنان از اهمیت زیادی در صنایع مختلف مانند ساختمانی، عمرانی و خودروسازی برخوردار است. در این نوع صنایع، قیمت آهن مطرح است و به دلیل متغیر بودن آن، بسیاری از واحدها به دنبال راه‌حل‌هایی هستند تا بتوانند با این چالش مواجه شوند.



مصرف آهن در صنعت خودروسازی


قیمت آهن در صنعت خودروسازی به عنوان یکی از عوامل مؤثر بر روی قیمت نهایی خودروها، اهمیت بسیاری دارد. از آنجایی که آهن یکی از اجزای مهم صنعت خودروسازی است و در ساخت بسیاری از قطعات خودرو، از جمله شاسی، پوسته خارجی، قطعات موتور و شیشه‌های جلو استفاده می‌شود، قیمت آهن در این صنعت از اهمیت بسیاری برخوردار است.

برای قیمت‌گذاری بر روی اجزای خودرو از چندین نوع آهن استفاده می‌شود که هر یک قیمت متفاوتی دارند. مثلاً آهن سیاه، آهن صنعتی یا آلیاژی به عنوان برخی از نوع آهن‌های مورد استفاده در صنعت خودروسازی قیمت بالاتری دارند. همچنین، وابستگی این صنعت به بازار بین‌المللی، تأثیر زیادی در قیمت آهن در این صنعت دارد. با توجه به نوسان سطح قیمت‌های جهانی، قیمت آهن نیز تحت تأثیر قرار می‌گیرد و ممکن است در فاصله‌ی زمانی کوتاهی افزایش یا کاهش قیمت داشته باشد.

علاوه بر این، برخی از عوامل داخلی نیز بر قیمت آهن در صنعت خودروسازی تأثیر دارند. به عنوان مثال، شرایط بازار داخلی و تغییرات سیاسی می‌تواند به افزایش قیمت آهن و در نتیجه افزایش قیمت نهایی خودروها منجر شود. همچنین، نرخ تورم و نرخ ارز نیز تأثیر زیادی در قیمت آهن در این صنعت دارد.

به طور کلی، قیمت آهن در صنعت خودروسازی یکی از مؤثرترین عوامل در قیمت نهایی خودروها است. برای کاهش هزینه‌ها، شرکت‌های خودروسازی سعی می‌کنند از آهن با کیفیت و مناسب برای تولید اجزای خودرو استفاده کنند و همچنین با مدیریت مناسب قیمت‌ها، امکان تأثیر کاهش قیمت آهن را در قیمت نهایی خودروها فراهم کنند.

آهن در صنعت ساختمانی


در صنعت ساختمانی، آهن به عنوان یکی از مواد اولیه‌ی اساسی برای ساخت و ساز و ساختمان‌داری به کار می‌رود. قیمت آهن به عنوان یکی از عوامل مهم در تعیین قیمت ساخت و ساز و هزینه‌ی پروژه در نظر گرفته می‌شود. قیمت آهن همچنان به جریان دارد و از این رو، افزایش یا کاهش آن، موثر بر قیمت ساخت و ساز و در نهایت هزینه‌ی نهایی پروژه می‌شود.

با توجه به اینکه تولید و عرضه‌ی آهن با تولید دیگر برخی مواد ساختمانی نظیر سیمان و بلوک و مواد دیگر ارتباط مستقیم دارد، قیمت آهن به شدت متاثر از وضعیت تولید و عرضه کنترل شده است. فروشندگان سعی می‌کنند با توجه به نیاز بازار، قیمت آهن را تعیین کنند، اما همیشه موفق نیستند و با دوره‌ی نوسانی قیمت روبرو می‌شوند.

همچنین متغیرهای دیگری نیز بر قیمت آهن تأثیر می‌گذارند، برای مثال، نرخ ارز، افزایش یا کاهش تولید، فرآیند استخراج و غیره. در این رابطه، باید به این نکته توجه داشت که افزایش قیمت آهن، هزینه‌ی پروژه را افزایش می‌دهد و در نتیجه دستمزد کارگران و هزینه‌ی سایر مواد نیز به دنبال خواهند داشت. لذا مهم است تا کنترل مناسبی بر قیمت آهن، به گونه‌ای اعمال شود که با افزایش قیمت، نوساناتی کنترل‌پذیر باشد و به مصرف‌کنندگان حس مناسبی از تغییرات بازار انتقال داده شود.

استفاده از آهن در صنایع الکترونیکی و الکتریکی


استفاده از آهن در صنایع الکترونیکی و الکتریکی از جمله مصارفی است که در سطح جهانی بسیاری از کشورها انجام می شود. آهن به عنوان یکی از رویه های محبوب در صنعت فلزات، دارای خصوصیاتی است که برای تولید قطعات الکترونیکی و الکتریکی بسیار مهم است. برای مثال، از آهن در تولید ترانس های برقی استفاده می شود که برای تنظیم و تبدیل جریان الکتریکی استفاده می شوند.

اما یکی از عوامل مهم در استفاده از آهن در صنایع الکترونیکی و الکتریکی، قیمت آهن است. دلیل این موضوع، افزایش قیمت مواد اولیه در دسترس برای تولید آهن است. با توجه به اینکه آهن به عنوان یکی از مواد اولیه ای در صنعت فلزات برای تولید فولاد، آلومینیوم و آلیاژ های فلزی مورد استفاده قرار می گیرد، افزایش قیمت آهن به عنوان یکی از عواملی است که می تواند تولید قطعات الکترونیکی و الکتریکی را تحت تاثیر قرار دهد.

از طرفی، قیمت آهن در بازار جهانی تحت وابستگی به عواملی مانند تقاضا و عرضه، شرایط بازار بین المللی، قیمت سوخت و میزان رشد اقتصادی جهان است. در برخی از کشورها، همچون چین، تولید آهن به عنوان یکی از صنایع استراتژیک مورد توجه قرار گرفته و سرمایه گذاری های بزرگی برای توسعه آن صورت گرفته است.

در نتیجه، باید به این نکته توجه کرد که قیمت آهن یکی از مواردی است که می تواند تاثیری بر روی تولید قطعات الکترونیکی و الکتریکی داشته باشد. برای موازنه هزینه های تولید، تولید کنندگان چاره ای جز استفاده از مواد جایگزین ندارند. به عنوان مثال، در صورتی که قیمت آهن بالا برود، امکان استفاده از آلیاژ هایی که از مواد دیگری به جز آهن استفاده می کنند، بیشتر خواهد شد. به این ترتیب، قیمت آهن تاثیر مهمی بر روی تولید قطعات الکترونیکی و الکتریکی دارد.

چالش های مرتبط با بدست آوردن آهن خالص


آهن یکی از مواد پرکاربرد در تمامی صنایع مختلف مانند ساخت و ساز، خودروسازی، صنایع فلزی، صنایع نفت و گاز و... می‌باشد. این شریک عمده صادراتی کشورمان به کشورهای همجوار و حتی به کشورهایی همچون چین و هند است.

در حال حاضر، با افزایش نرخ تورم و فشار به روی تولید، قیمت آهن بطور چشمگیری افزایش یافته است. در سال ۲۰۲۱، قیمت آهن راه آهن به سمت ۷۰۰۰۰ تومان در هر تن رسیده و در دسترسی برخی صنایع محدود شده است.

علاوه بر مشکلات اقتصادی که با قیمت آهن همراه است، فرایند بدست آوردن آهن خالص نیز با چالش‌هایی پرشمار مواجه است. در این راستا می‌توان به مواردی همچون محل دفن زباله سنگ‌های آهن، فیلترهای کم کیفیت برای جداسازی آهن از سنگ، عدم توانمندی در حذف جزئیات زیادی از سنگ و نیز بهره‌برداری از فناوری‌های منسوخ و قدیمی از این دست می‌توان نام برد.

بر این اساس، فرایند بدست آوردن آهن خالص نیازمند تکنولوژی‌های پیشرفته، تعظیم منابع انسانی و مالی و ایجاد شرایط پایدار برای تامین مواد اولیه، به خصوص آهن، در بلندمدت می‌باشد. اگر فرایند تولید آهن با استفاده از تبدیل قدیمی و منسوخ‌ شده ادامه یابد، به دلیل قیمت بالای آهن و کمبود مواد اولیه، ممکن است صنایع مختلف کشور در مسیر رشد خود تحت تأثیر منفی قرار بگیرند.

استفاده از آهن در صنعت فضایی و هوافضا


آهن به عنوان یک فلز پراستفاده در صنعت‌های مختلف استفاده می‌شود و در صنعت فضایی و هوافضا نیز به صورت گسترده استفاده می‌شود. با این حال، قیمت آهن در این صنایع بسیار مهم است.

قیمت آهن در صنایع فضایی و هوافضا باید به دلیل رقابتی بودن با سایر مواد فلزی مقایسه شود؛ درواقع بسته به کاربرد و مورد استفاده، قیمت آهن می‌تواند با سایر فلزات مختلف مقایسه شود. به‌طور مثال، قیمت آلومینیوم در صنعت فضایی به دلیل وزن سبک و خواص فیزیکی و شیمیایی خوب، بسیار پراستفاده است؛ در‌حالیکه قیمت آهن به جهت وزن سنگین‌تر در صنایع فضایی و هوافضا نسبت به آلومینیوم و دیگر فلزات ارزان‌تر است.

همچنین، استفاده از آهن در صنایع فضایی و هوافضا به دلیل وزن سنگین آن، نیاز به کاهش وزن اضافی در سایر بخش‌های فضایی دارد؛ به‌طور مثال از طریق کاهش وزن مواد مصرفی موتورهای فضایی، کاهش نیروی گرانش‌زمینی در موشک‌های فضایی، و الگوی باربری سلاح‌های خودگردان و غیره.

بنابراین، در نظر گرفتن قیمت آهن در صنایع فضایی و هوافضا امری بسیار حیاتی و مهم است و دانستن نحوه استفاده و کاهش وزن برای کاهش هزینه‌ها و افزایش بازدهی، مهم است. در این صنایع، حتی در قیمت کوچک‌ترین مواد مصرفی، تحت تأثیر استانداردهای بسیار دقیق و تست‌های کامل قرار دارند که گاهی نیاز به استفاده از مواد پیشرفته مانند فولاد‌های آلیاژی دارد.



آهن روز
آخرین مطالب
مقالات مشابه
نظرات کاربرن